Начало Слънчева с-ма Голям, бърз и двоен – какъв астероид прелетя тази нощ покрай нас

Голям, бърз и двоен – какъв астероид прелетя тази нощ покрай нас

302
0

Сподели


Голям, че и двоен астероид прелетя покрай Земята тази нощ, съвсем в началото на деня, два аса след полунощ. Най-близкото разстояние, до което астероидът се доближи до Земята е малко над 5 милиона километра – достатъчно безопасна дистанция, 13 пъти по-голяма от тази между Земята и Луната. Никой не умря, няма нищо разрушено и апокалипсисът го оставяме за друг път.

И все пак, астероидът е най-големият небесен обект, който доближава Земята толкова близо.

Той ще държи челото в тази класация поне до 2027 г., когато астероидът 4953 (1990 MU) ще се доближи на 3.5 милиона километра. Днешният ни гост се движи с 48 000 километра в час, и е класифициран като Near Earth Object (NEO).

Астероидът е с размер около километър и половина. Неговото малко братче – луна е с диаметър около половин километър.

Заради малките си размери, двете небесни тела не бяха видими от Земята за невъоръжено око, но пък бяха наблюдавани от любители астрономи, както и от професионалните организации, занимаващи се с това.

Двойният астероид носи името 1999KW4, и има силно елиптична орбита. Тя пресича последователно орбитите на Меркурий, Венера и Земята, като едно завъртане му отнема 188 дни.

Танц или битка?

Двете части на астероида са на около два километра и половина една от друга и се обикалят взаимно на всеки 16 маса. По-интересни са резултатите от това – гравитационното взаимодействие между тези две тела, макар и толкова малки, е толкова силно, че малката луна влачи след себе си огромен облак от частици от по-голямото тяло. Нещо повече – формата на голямото тяло е силно издадена по неговия екватор, а частици от него се вдигат на метър и повече височина. Тази особена форма говори, е вероятно в близко бъдеще основната част на астероида ще се разпадне, а малката луна може да стане големият обект в тази система.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме