Начало Слънчева с-ма НАСА предвиди сблъсък на астероид в Боствана

НАСА предвиди сблъсък на астероид в Боствана

241
0

Сподели

Знаете ли че… На 2-ри юни, 2018 година НАСА откри астероид, чиято траектория води до сигурен сблъсък със Земята.

И не, апокалипсис няма и няма да има. 8 часа по-късно, същия ден астероидът с име 2018LA изгаря като красива, ефектна огнена топка в небето над Ботсвана.

Астероидът е открит първоначално на разстояние до орбитата на Луната, движейки се с 15 км в секунда. На снимката по-долу той представлява малка чертичка в небето. Снимките са изпратени към  Nasa’s Jet Propulsion Laboratory, където се потвърждава вероятността за сблъсък.

Ако се чудите защо този обект не е забелязан по-рано, това е заради неговия размер. Астероидът е бил с диаметър едва два метра.

Наблюдението на астероид, който в последствие се удря в Земята не е толкова често. Всъщност, това е едва третият такъв случай.

На 7-ми октомври, 2007  г., астероидът 2008TC3 се сблъсква със Земята в северен Судан. Той е бил забелязан от астрономите 19 часа преди удара. Това време е било достатъчно, за да се изчисли траекторията му с точност, и с нейна помощ да се намерят неговите остатъци.

Вторият такъв случай е на 1-ви януари, 2014 г, когато астрономите навръх Нова година забелязват астероида 2014АА само няколко часа преди падането му в Атлантическия океан.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме