Начало Вселена Извънземен живот – къде да го търсим и що е то планета...

Извънземен живот – къде да го търсим и що е то планета тип Очна ябълка.

516
0

Сподели

Представете си обитаема планета, която спокойно обикаля нейната далечна звезда, някъде в една далечна галактика. Може би си представяте нещо подобно на Земята.. малко различно откъм планини, океани, снегът е жълт…, а дърветата ниски, а тревата синя.

Реалността както обикновено, би ни предоставила съвсем различна картина. Най-вероятно, ако някога открием свят, който може да поддържа живот, то той би изглеждал твърде различно от Земята.

Най-вероятната картинка, която ще видим е планета, приличаща на гигантска очна ябълка.

Нека видим…

Начинът, по който откриваме екзопланети (тук има прекрасно детско описание ) предполага наблюдение на звезда и нейната светимост, и отчитането на периодично намаляване в тази светимост, когато предполагаемата планета минава пред нея.

Това става най-лесно, когато планетата е в орбита близо до своята звезда. Това от своя страна, за да бъде планетата ни възможна за обитаване, означава, че звездата трябва да е доста по-малка и хладна от нашето слънце, че да не вземе да я изпепели. И така – ние ще намерим най-лесно и най-много именно такива светове.

Но… Температурата или гравитацията?

Планета, която се намира близо до звездата си, може и да е с прекрасна температура за живеене, но гравитацията си казва своята дума. Приливните сили, които ѝ въздействат от страна на звездата ще бъдат много по-силни. Това, в един момент ще доведе до положение, в което планетата ще бъде заключена към звездата и винаги ще гледа към нея с една и съща страна, подобно на нашата Луна към Земята. И нейният екватор няма да е наклонен спрямо орбитата, а те ще бъдат перфектно изравнени. Земята например, не е заключена към Слънцето. Затова имаме ден и нощ. А екваторът не е изравнен с орбитата. Затова имаме сезони.

И така, екзопланетите, които ще откриваме ще бъдат най-често заключени към звездите си, винаги гледащи към тях само с едната си страна, на сравнително близко разстояние, до малка, хладна звезда.

Как би изглеждала такава планета?

Ако стоим на нейната повърхност, слънцето ще се вижда неподвижно в небето. Едната част от планетата ще е в постоянен ден, а другата в постоянен мрак. Най-горещата точка от планетата ще бъде и най-близката до слънцето, на екватора на планетата (на Земята тази точка варира в рамките на тропиците). Всичко това ще доведе до видими разлики в начина, по който нейната повърхност ще изглежда. Тази малка, най-гореща постоянна точка ще изглежда различно – по-тъмна, по-препечена, по-топла… Това ще е зеницата на очната ни ябълка.

Гореща и ледена очна ябълка.

Горещата очна ябълка

Ако се намира съвсем близо до звездата си, това ще е очевидно гореща очна ябълка. Дневната ѝ страна ще е изпепеляващ ад, а нощната – вечен студ, мраз и мрак. Водата на тази планета ще завира и ще се изпарява от горещата ѝ част, и ще замръзва в ледената част. Ветрове ще транспортират изпарената водна пара от горещата към ледената част.

Разбира се, най-вероятно това ще създаде огромен, дебел леден слой в тъмната част, водата няма да е течна и няма да има кръговрат. Но..

Когато ледът стане достатъчно дебел и тежък, долният му слой започва да се топи от налягането. Това кара ледът да тече надолу, точно както правят нашите ледници тук, на Земята. Тази дебела, ледена шапка в ледената половина на планетата ще тече бавно към дневната ѝ страна. В някакъв граничен район ще има течаща вода от тъмната към светлата страна, където тя ще се изпарява отново. Тези реки ще бъдат по цялата граница между деня и нощта, силно наподобявайки вените на око…

И ако ще намираме живот, къде да го търсим?

Разбира се, имаме два варианта на ад – леден и изпепеляващ.  Между тях изглежда да е точното място – пръстен, обикалящ цялата планета – например, пръстенът на живота?

Този пръстен е ограничен от пустини от едната си страна, и вечен лед от другата, има постоянен приток на вода, реки, всички течащи в една и съща посока. Слънцето е фиксирано в небето, някъде над хоризонта, а светлината е постоянна завинаги, оформяща вечен, романтичен залез. Най-вероятно, растителността там ще се променя от ледената към горещата страна, както тук се променя от ниските части към високите планински области.

Ледена очна ябълка

Тя, разбира се, също ще бъдат фиксирана към звездата си, с разликата, че обикаля по по-далечни орбити. Тези планети ще имат изобилие от вода – точно както и тук външните планети имат изобилие от вода (защо външните планети имат изобилие на вода, а вътрешните са скални е друга тема). Нощната страна ще е изцяло покрита с лед, дневната ще има точка, в която топлината е достатъчно, за да има някакво езерце с течна вода по средата, наподобявайки зеница. А отдолу, ще се простира огромен, подземен океан, покрит от дебел лед. Както на Европа и Енцелад, нали?

Къде да търсим живот тук?

Ако на тази планета се развие воден живот, той би могъл да съществува из целия подземен океан. Но животът, който би възникнал на повърхността, трябва да стои до течната вода. Близо до зеницата от течна вода. Някъде до ледения бряг на това езерце, и по възможност да бъде някакъв вид амфибия.

Животът там обаче е рискова инвестиция в кофти недвижим имот. Животоподдържащото езерце може да замръзне. Тогава то никога няма да се стопи отново – течната вода е тъмна и поглъща светлина и топлина, но замръзне ли, ледът отразява силно. Количеството енергия, която планетата поглъща от звездата си ще намалее драстично и планетата ще стане още по-студена. Ще се покрие с лед завинаги. Значи, ако ще търсим живот на подобна планета, тя трябва да изглежда като очна ябълка.

Извън теорията…

Разбира се, двете описания на гореща и ледена очна ябълка са теоретични хипотези. Но всяка планета, която е гранитационно заключена към звезда си ще има две напълно различни половини откъм дневната и нощната си страна. Може да има облаци, струпани на конкретно място, може да има някакъв релеф, който променя климатичната система, може да има някаква тектоническа активност.

Но във всички случаи, търсенето на живот извън Слънчевата система е най-логично, и най-вероятно да започне именно с тези светове. Забравете за световете, приличащи на Земята..

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме