Начало Слънчева с-ма Може ли космическото ни бъдеще да се окаже застрашено заради херпес?

Може ли космическото ни бъдеще да се окаже застрашено заради херпес?

105
0

Сподели


В началото на 2019 г., НАСА провежда проучване, което дава необичайни резултати и изправя космическото бъдеще на човека пред неочаквани трудности.

Оказва се, че по време на полет в космоса се повишава отделянето на кортизол и адреналин. Наличието на тези два хормона потиска действието на имунната система. В резултат, имунните клетки на астронавтите, които обикновено потискат и елиминират вирусите стават по-малко ефективни по време на космически полет и след него.

Прекият резултат от проведените изследвания е, че астронавтите са отделяли повече вируси херпес в урината и слюнката си. Предполага се, причината за това да е стресът от космическия полет, и необичайните условия, на които е подложен организмът – микрогравитация, радиация, екстремни ускорения. Стресът се допълва и от различната социална среда, промяна в дневния режим на астронавтите.
По-лошата новина е, че се наблюдава пряка връзка между продължителността на прекараното време в космоса и проявлението на вируса. Повече от половината изследвани астронавти са отделяли херпес вируси в секретите си.

И все пак, разпространението не е чак толкова голямо – изследваните астронавти са 89, а едва 6 от тях са развили херпес. Въпреки това, реакцията на имунната система на човек може да се окаже сериозен риск при планирането на далечни мисии в космоса – Марс, или отвъд.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме