Начало Слънчева с-ма Кометата 2I/Борисов – вторият гостенин

Кометата 2I/Борисов – вторият гостенин

64
0

Сподели

Космическият телескоп Хъбъл е заснел изображение на комета
наречена 2I/Борисов, чийто произход е извън Слънчевата система. Само по себе си, това е изключително рядко събитие. Полученото изображение ни осигурява най-добрия поглед към един междузвезден посетител на разстояние от 260 000 000 км от нас.

Хъбъл е заснел кометата на 12 октомври, в момент, в който тя е достигнала скорост от около 49 километра в секунда, ускорявайки се в Слънчевата система от гравитацията на Слънцето. Изображението, предоставено от Хъбъл разкрива ярък облак от прах около ядрото й. Всъщност, този облак прави тази кометата забележително подобна на кометите, които вече познаваме в Слънчевата ни система.

Междузвездната траектория

След проследяване на движението на кометата и изчисляването на нейния курс назад във времето се потвърждава, че тя произхожда извън Слънчевата система. Тя следва хиперболична траектория и ще се насочи отново към междузвездното пространство след като направи най-голямото си приближение към Слънцето на 7 декември. Разстоянието, което кометата ще достигне до Слънцето ще бъде около 300 млн. километра, или два пъти по-голямо от разстоянието между Земята и Слънцето.

Далечният двойник

Въпреки, че всяка една друга звездна система може би е съвсем различна от нашата, се оказва, че характеристиките на тази комета са много обичайни, тук в нашата Слънчевата система. Това е забележителен факт, който достига до нас благодарение на наблюдения, проведени от Space Telescope Science Institute в Балтимор.

Обект на име ‘ Oumuamua, или 1I/2017 U1, беше открит през октомври 2017, а няколко седмици след това направи най-близкото си преминаване покрай Слънцето. По неговата траектория беше установено, че това е междузвезден гост, и има необичайна удължена форма, като пура или фризби.

Докато Oumuamua очевидно беше скала, Комета 2I/Борисов е истински активен обект, по-скоро като нормална, позната комета. Разбира се, ние нямаме идея, защо тези два обекта са толкова различни и това остава загадка.

Всички комети, които познаваме досега имат своя произход от пояса на Кайпер – пръстен от ледени отломки отвъд орбитата на Нептун, или от облака на Оорт, сферична черупка от ледени обекти, разположени някъде между 320 млрд. км. И 14 трилиона км. от Слънцето.

Макар че явлението междузвезден обект да преминава през Слънчевата система да е отдавна предсказано като възможност, кометата 2I/Борисов е едва вторият такъв обект, който наблюдаваме. Тя е открита от Дженади Борисов, (астроном – любител от Крим ) на 30 август. Тя има червеникав оттенък и твърдо ядро с размер около 1 километър  в диаметър.

Кога ще си ходи?

Кометата става все по-ярка, тъй като се приближава по-близо до Слънцето, което ще даде допълнителни възможности за наблюдения, които могат да разкрият повече подробности. Предвиждат се наблюдения през идните месеци с наземни телескопи, както и с Хъбъл.

Въпреки, че досега са открити само два междузвездни обекта, се счита, че такива обекти са редовни посетители. Но те вероятно са неясни и се движат изключително бързо, което прави откриването им трудно. Те могат да изгорят внезапно или да се разрушат, изложени на интензивната топлина на Слънцето за първи път от хилядолетия.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме