Начало Слънчева с-ма Метеоритен дъжд Леониди

Метеоритен дъжд Леониди

96
0
Леониди
Както всяка година, в средата на ноември ще можем да наблюдаваме грандиозния метеоритен поток, известен като Леониди. Тази година това ще бъде най-интензивният метеоритен дъжд, като се очаква той да достигне до 50 000 метеорида на час.
През 2016-та година, по време на Леонидите видимостта беше лоша, заради силната светлина от Луната. Тази година обаче Луната ще бъде в Новолуние на 18-ти ноември, което ще осигури достатъчна тъмнина в небето за наблюдение на метеорите.
Очакваният пик на метеорите ще бъде в нощта на 17-ти ноември в петък, както и рано сутринта на 18-ти ноември. В дните около този пик също ще могат да бъдат наблюдавани достатъчно много метеори.
Описание на небесните камъни
Къде да ги наблюдаваме?

Леонидите носят името на съзвездието, от чиято посока идват в небето – Лъв (Leo). Разбира се, те ще бъдат видими по цялото небе. Тук, на северното полукълбо сме привилегировани – при нас явлението ще се наблюдава по-добре отколкото в южното полукълбо.

Откъде произхождат Леонидите?
Метеоритният дъжд Леониди се наблюдава всяка година през ноември, когато Земята пресича орбитата на кометата Темпъл-Тътъл. Кометата прави своята обиколка около Слънцето на всеки малко над 33 години, оставяйки своята диря от прах и лед в космоса.
Когато Земята пресече пътя на тези отломки, парчета от кометата падат към нейната повърхност. Благодарение на триенето в атмосферата, тези отломки изгарят.
Обикновено частиците, които навлизат в атмосферата са с големината песъчинка или грах, затова и повечето от тях изгарят напълно в атмосферата. Тези от тях, които успеят да достигнат до земната повърхност се наричат метеорити. Очакваният метеорен дъжд обаче не би трябвало да произведе метеорити.
Какво ви трябва за да наблюдавате Леонидите?
Нищо. Метеоритният дъжд ще бъде видим с просто око, затова и нямате нужда от специално оборудване.
Излезте навън, легнете неподвижно и гледайте нагоре в небето. И бъдете готови да прекарате няколко часа навън. И.. облечете се.

Остави коментар

Уведоми ме
avatar
wpDiscuz