Начало Слънчева с-ма Марс и Сатурн в опозиция

Марс и Сатурн в опозиция

119
0

Сподели

През лятото на 2018 г., наблюдаваме планетите Марс и Сатурн в опозиция – термин, който означава, че планетата е от противоположната страна на Земята спрямо Слънцето.

Това означава не само, че планетите са по-близо до Земята в техните орбити, но и че те ще бъдат изцяло осветени от Слънцето, гледано от Земята, и съответно – значително по-ярки и видими.

В резултат, астрономите имат възможността да наблюдават планетите в добър детайл. Хъбъл също използва предимствата на тази ситуация, за да заснеме няколко невероятни снимки на двете планети.

Качеството на изображенията на Хъбъл на двете планети може да бъде надминато единствено от космически кораб, който да прелети над тях.

От друга страна, Хъбъл има предимството, че може редовно да изследва планетите в Слънчевата система, за значително по-дълги периоди, от преминаващ космически кораб.

Снимките на Сатурн са от 6ти юни, месец преди планетата да бъде в опозиция (27 юли). Към този момент, красавецът с пръстените се намира на около 1.4 милиарда километра от Земята.Хъбъл е успял да запечата великолепната система от пръстени в момент, в който тя е наклонена максимално към Земята, което позволява да се откроят ясно пръстените и разстоянията между тях.

Снимката на Сатурн показва също шестоъгълната буря около Северния полюс на планетата. Този вихър е забелязан за пръв път от Вояджър 1 през 1981 г, и е неразгадан и досега.

В допълнение, на снимката виждаме и 6 от общо 62 луни на Сатурн – Дион, Енцелад, Тетис, Епиметей и Мимас.

Изображението на Марс е заснето на 18 юли, едва 13 дни преди неговото най-голямо приближение до Земята. Най-близкото разстояние, до което двете планети се доближават е 55 757 930 км, което се явява и най-близкото разстояние помежду им в последните 60 000 години.

Марс е в опозиция спрямо Земята периодично, на всеки две години, което дава много възможности на Хъбъл за ясни, детайлни изображения на повърхността на планетата. Тази снимка е различна, заради бурята, обхванала цялата планета от м. май насам.

Прашните бури са обичайно явление на Марс. Те се случват всяка година, като обикновено обхващат конкретен район и траят няколко седмици. Големи бури, които могат да обхванат цялата планета са рядко явление и могат да траят няколко месеца. Това е по-вероятно да се случи през пролетните и летни месеци в южното полукълбо, заради близостта на Марс, породена от неговата елиптична орбита.

Поради повишените температури, частици прах се издигат високо в атмосферата, създавайки още вятър, който от своя страна издига още повече прах в атмосферата, създавайки безкраен цикъл, който учените в НАСА се опитват да разберат.

Докато космическите кораби, орбитиращи около Марс и апаратите на неговата повърхност могат да изучават бурята в ниските ѝ части, наблюденията чрез Хъбъл дават възможност на астрономите да изследват промените в горната част на атмосферата.

Комбинираните резултати ще дадат възможност да разберем как възникват тези глобални бури.

Независимо от мащабната буря, Хъбъл все пак е заснел няколко важни марсиански обекта, като ледените шапки на полюсите, Terra Meridiani, кратерът Schiaparelli, и басейнът Hellas, въпреки, че изглеждат замъглени на изображението.

Hellas Basin – басеин, с размер  2 200 километра и дълбочина 8 километра, долу в дясно на снимката под формата на голям, светъл овал.

Оранжевата площ в центъра на изображението е Arabia Terra – голяма, издигната площ в северен Марс. Този регион е характерен с много кратери и силна ерозия, което свидетелства, че може би е от най-старите повърхностни пластове на планетата.

Южно от Arabia Terra, тъмните ивици, известни като Sinus Sabaeus и Sinus Meridiani се простират от изток на запад по екватора и се състоят от тъмни скали и пясъчни отлагания от древни потоци от лава.

Тъй като по време на снимката в северното полукълбо е eсен, то е покрито от светъл воал от облаци – те могат да бъдат видени и над полярните шапки.

На снимката също така можем да видим и двете малки луни на Марс – Фобос и Деймос, в долната част на изображението.

Снимките ни дават възможност да сравняваме планетите през годините, а също така да се убедим, че Хъбъл работи на пълна мощност и в добро здраве!

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме