Начало Слънчева с-ма На днешния ден 02.07.1940 г. – роден е Георги Иванов – първият...

На днешния ден 02.07.1940 г. – роден е Георги Иванов – първият български космонавт

27
0

Сподели

Генерал-лейтенант Георги Иванов Какалов е роден на днешната дата в Ловеч. Иванов завършва военното училище в Долна Митрополия като пилот първи клас, а в последствие става командир на звено и командир на ескадрила. Иванов е и кандидат на физическите науки.
На 01.03.1978 г. е избран за космонавт в програмата Иkтеркосмос. Заминава на обучение в центъра за подготовка на космонавти Юрий Гагарин. Полетът е на 10.04.19769 г., късно вечерта с космически кораб Союз 33 и командир – Николай Рукавишников.
Полетът е белязан с премеждия и неуспех – корабът така и не успява да се скачи с орбиталната станция Салют – 6.
Има една много интересна и героична версия за драматичната ситуация :
Скоростта е по-висока от разчетената, автоматичното управление се опитва да забави, но при маневрата едната горивна камера прогаря. Скачването не се осъществява, а при драматичните събития командирът Рукавешников получава припадък.
Корабът е приземен от Георги Иванов, след 31 обиколки на Земята и почти два дни в Космоса.
Всъщност, тази версия не е вярна.
Тя идва от разказ на Рукавишников кия е битуация са тренирани. И точно такава ситуация е била отработвана. Но в журналистическата мисъл това се запаметява като разказ за полета и така остава в историята.
Ситуацията е различна – повреда наистина има

Космическият спускаем апарат е малък и неудобен

– на 3 км от станцията отказва основния двигател на кораба. Причината е в помпа за високо налягане на горивото – тя просто се е взривила. Следва 12 часова почивка. Решението е агресивно – използва се резервния двигател, но без проба-Двигателят трябва да работи 188 секунди и да изключи сам, за да насочи кораба.  Автоматичното изключване не сработва, командирът го изключва ръчно. Космонавтите изпитват огромно пренатоварване – 8-9 пъти земното ускорение, в порядъка на 2 минути и половина. Техниката, за да не се загуби съзнание е да се поеме дълбоко въздух и да не се диша през цялото време…

Дали мисията е провалена все пак?
Не изцяло. Мисията е трябвало да изпълни общо 28 експеримента. За нея са създадени изцяло български системи и прибори – Спектър 15, Средец, Пирин. Да, мисията изпълнява съвсем малко от тях, но в крайна сметка те са довършени от екипажа на Салют – 6, а резултатите са анализирани от БАН.
Здраве и дълъг живот от мен – след прекарания инсулт от преди месец-два вероятно има нужда именно от това.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме