Начало На днешния ден На днешния ден, 17.11.1970 г. Луноход 1 – първият Луноход

На днешния ден, 17.11.1970 г. Луноход 1 – първият Луноход

81
0

Сподели

Луноход 1 е първият апарат, управляван дистанционно, който броди по повърхност, различна от тази на Земята.

В края на 1970 година, Луна 17 излита в посока Луната, носейки със себе си и Луноход 1.  Кацането е извършено на 17.11.1970 година, меко, успешно в Морето на дъждовете.

Луноходът е висок колкото Алф, дълъг е 2 метра и тежи 750 кг. Скоростта му е зашеметяваща – 2 км в час. Има немалко прибори на борда си -4 камери, устройства за анализ на лунната почва, ренгтенов спектометър, рентгенов телескоп, лазерна установка за измерване на разстоянието до Земята, детектор за космически лъчи, магнитомер, за изследване на магнитното поле на Луната. И доста интересен източник на енергия – слънчеви панели, акумулатори и генератор, работещ с Полоний 20.

Машинката е с 8 колела, във всяко от които има електродвигател.

 

Луноходът броди из луната в продължение па близо година, много повече от предвиденото. Изминава 10 километра, праави 20 000 снимки.

До 2010 г., мястото на Лунохода не е известно, тъй като лазерната установка на борда му спира работа. Алберт Абдрахимов открива и лунохода и неговия носител в снимка, направена от Lunar Reconnaissance Orbiter.

 

Една от любопитните дейности на Луноход 1 е изписването на цифрата 8 навръх 8ми март, в чест на празника на жените.

Идеята е на екипа в Симферопол, в който работят и 20 жени. Операцията е запазена в тайна, а на следващият ден, всяка жена от екипа получава картичка със снимката, направена от Лунохода.

И тъй като там поне засега вятър няма, 8-цата ще стои още дълго време.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме