Начало На днешния ден На днешния ден, 20.08.1977 г. Voyager започва най-дългото пътешествие

На днешния ден, 20.08.1977 г. Voyager започва най-дългото пътешествие

257
0

Сподели

 

Снимка на Voyager, на която се вижда къде е поставена и златната плоча

На 20ти август тази година се навърши една забележителна годишнина – 40 години от изстрелването на единия от космическите апарати Voyager. Всъщност, първият изстрелян апарат е Voyager 2 – Voyager 1 полита две седмици по-късно – на 5ти септември, 1977 г.

 

Снимка на Калисто от Вояджър-1, направена през далечната 1979 г.

За това време Voyager 1 изминава 21 милиарда километра, преминава през всички планети от външната част на Слънчевата система (поред –

Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун), прави снимки на техни спътници. С негова помощ разбираме за вулканите на Йо, океана на Европа, имаме снимки на Калисто… През 2012 г., Voyager 1 става първият апарат, построен от човек, който навлиза в междузвездното пространство, напускайки Слънчевата система.
Voyager 2 се намира само на … 18 милиарда километра. Той все още не се води в междузведното пространство.

Проследете къде се намират апаратите в реално време!

Някой ден, тези два апарата ще достигнат други звезди. Някъде след около 40 000 години, в съзвездието Змиеносец. За съжаление, тогава няма да имаме връзка с тях. Апаратите са се захранват с радиозиотопни генератори, при които се използва за гориво плутоний-238. Мощността от генераторите спада всяка година, като се очаква до 2030 г. апаратите да са изключени напълно.
Към ден днешен, повечето инструменти на борда на апаратите вече са изключени. Към днешна дата, генераторите на борда на Voyager 1 генерират около 270 вата мощност, като тя спада с 4 вата всяка година.

 

Роматничната връзка с България.

 

Апаратите Voyager носят със себе си информация за нас като вид, звуци и снимки от разнообразието на живота и културите на земята. Съдържанието е подбрано от НАСА, като шеф на екипа е Карл Сейгън. То е записано върху златна плоча. Тя съдържа поздравления на 55 езика (без нашия…, той не участва), 115 снимки (Луната, Юпитер, Земята, пейзажи от Земята, диаграми с размерите на различните планети, хората в различни стадии от живота им, различни култури, градове)и 90 минути музика с произведения от различни култури и класики от Бах, Моцарт, Бетовен, звуци от нашата планета.

В апаратите има и пулсарна карта с периодите на въртене на известни нам пулсари, а в средата ѝ се намира Земята. Периодите са измерени с времето в което водородният атом сменя спина на електрона си, като при това действие се появява електромагнитна вълна с дължина 21 см. По този начин, учените указват скоростта, с която трябва да бъде завъртяна Златната плоча, за да се възпроизведе нейния запис.

Нашето родно участие тук е с песента “Излел е Делю Хайдутин” във феноменалното изпълнение на Валя Балканска.

Снимките, които са качени на двата космически апарата можете да намерите тук:

« 1 на 4 »

 

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме