Начало На днешния ден На днешния ден, 27.09.1905 г. Айнщайн – Зависи ли инерцията на тяло...

На днешния ден, 27.09.1905 г. Айнщайн – Зависи ли инерцията на тяло от неговата енергия?

100
0

Сподели

Преди 112 години, Айнщайн публикува своя труд, обясняващ еквивалентността на материята и енергията. Или по-просто казано – може би най-известното уравнение в света – Е=mc2.

Айнщайн не е първият, който предлага връзка между маса и енергия, но въпреки това разликата с класическата физика на Нютон са драстични – там енергията не може да преминава в маса и е сума от кинетичната и потенциална енергия на тялото. Според класическата физика, тяло, което не се намира в силово поле (гравитационно или друго) и същевременно е в покой, би следвало да има енергия, равна на нула, което в теорията на Айнщайн не е така.
Теорията има редица потвърждения на своята вярност в съвремието – например превръщането на маса в енергия при ядрен разпад или при анихилация на позитрон с електрон.

Това е една от трите значими научи публикации, които Айнщайн прави през 1905 година – явно е било неговата година.
През март месец същата година е публикува научен труд относно генерирането и трансформирането на светлината, с което се поставя основата на квантовата физика
Същата година е публикувана и неговата Специална теория на относителността, според която всяка координатна система, която не се ускорява може да се приеме за неподвижна.

През 1921 г., Айнщайн получава Нобелова награда за цялостен принос към физиката и особено за откриването на фото-електричния ефект.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме