Начало Слънчева с-ма На днешния ден, 18.03.1965 – Първото излизане в открития космос

На днешния ден, 18.03.1965 – Първото излизане в открития космос

155
0

Сподели


“Когато се създаваше кораба за излизане в открития космос се налагаше решаването на много проблеми, един от които е свързан с размера на люка. За да може вратата да се отваря докрай, се наложи люкът да бъде с намален размер, който е само с 20 мм по-голям от скафандъра. Разбира се, правени са изпитания на скафандъра в барокамера, имитираща височина от 60 км.. Но в реалността, когато излязох в открития космос скафандърът не издържа и се разду дотолкова, че дори ръцете и краката ми бяха извън обувките и ръкавиците. Напук на всякакви инструкции реших, без да докладвам на Земята да намаля налягането в скафандъра до 0,27 атмосфери.”

Алексей Леонов е първият човек, излязъл в открития космос. На 18-ти март, 1965 г., Леонов извършва излизане в космоса с продължителност 12 минути и 9 секунди. Излизането е част от космически полет с кораба Восход – 2 с дължина малко над едно денонощие, съвместно с Павел Беляев, който е първи пилот.
Раздуването на скафандъра от космическият вакуум пречи на Леонов да се върне обратно в кораба. Той изпуска налягането от скафандъра, и така успява да влезе обратно. Трудностите не свършват тук – при приземяване, автоматичната система за ориентация не работи. Първият пилот – Беляев ръчно ориентира кораба Восход – 2 и задейства спирачния му двигател. Восход – 2 се приземява далеч в нищото – някъде из руската тайга, северно от Перм. Спасителен отряд на ски пристига едва на третия ден и изсичат площадка за кацане на хеликоптер.

В нарушение на инструкциите Леонов решава да влезе не с крака, а с главата напред, за да може да се отблъсне с крака напред. Вътре в кораба обаче е тясно – скафандърът е широк 68 см, а вътрешния диаметър на шлюза – 1 м.. Упражнението му докарва пулс от 190. За да не получи топлинен удар, пак в нарушение на правилата той сваля шлема си, при това без да провери херметизацията на шлюза.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме