Начало Слънчева с-ма Мислите ли, че знаете как изглежда Сатурн с неговите пръстени? Помислете пак.

Мислите ли, че знаете как изглежда Сатурн с неговите пръстени? Помислете пак.

512
0

Сподели

Сатурн с неговите пръстени е едно от най-известните планетарни изображения. Знаем ли обаче как изглежда действително Сатурн с неговите пръстени (но всичките)?

Най-външният пръстен на Сатурн не е много известен. За сметка на това е най-големият планетарен пръстен, който човечеството познава.

Заради черния си цвят обаче, той е невидим за наблюдение.

Наблюдението в инфрачервения спектър обаче дава друга картинка.

Големият пръстен

През 2009-та година, екип от астрофизици, начело с Дъглас Хамилтън наблюдават Сатурн и откриват огромен пръстен, наречен в последствие Phoebe с помощта на инфрачервената камера на телескопа Spitzer. Пръстенът е наистина огромен. Толкова огромен, че ако известните пръстени на Сатурн изглеждат като пръстен за ръка, то Phoebe би изглеждал като гума на камион до тях.

Все пак, въпреки, че никой не е наблюдавал този пръстен преди 2009 година, неговото съществуване е било предвидено, а повод за това предвиждане е странно явление в една от луните на Сатурн – Япет. Япет има двулицева повърхност – от едната страна тя е светъл, бял лед;  и тъмна, черна повърхност от другата страна.

Двулицевия Япет

Защо Япет?

Япет обикаля около Сатурн подобно на Луната около Земята, и винаги към планетата е обърната само едната му страна. Съответно, другата му страна е обърната непрекъснато навън, именно към пръстена Phoebe, където бива бомбардиран неспирно от частиците му. Като кола с мушици и комари в топъл, влажен ден на дълъг път.

Големият пръстен е с диаметър над 200 пъти диаметъра на Сатурн. Ако този пръстен беше видим от Земята, той щеше да изглежда в небето два пъти по-дебел от диаметъра на Луната.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме