Начало Слънчева с-ма SWAN (C / 2020 F8) – кометата еднодневка в нощното небе

SWAN (C / 2020 F8) – кометата еднодневка в нощното небе

278
0

Сподели

Новооткритата комета със скучно име SWAN (C / 2020 F8) е достатъчно ярка, за да бъде видяна с просто око, ако имате късмета да сте под тъмно и ясно небе. Кометата обаче крие тайни, или може би няма светло бъдеще, а очакваното увеличаване на нейната яркост, заради приближаването ѝ взе да намалява.

Какво се случва с SWAN (C / 2020 F8)?

От откриването ѝ на 11 април 2020 г. кометата SWAN (C / 2020 F8) се вижда по-добре от Южното полукълбо. Любителите астрономи от Северното полукълбо също имат шанс да я видят, като тя се намира много ниско над североизточния хоризонт. Нужна е и помощта на бинокъл или телескоп. Кометата би следвало да стане по-видима в Северното полукълбо в наближаващите дни. Най-доброто време за наблюдение е малко преди разсъмване. В момента тя се намира близо до съзвездията Триъгълник и Персей.

На 19, 20 и 21 май кометата ще бъде много близо до звездата, наречена Алгол (Бета Персей,) в съзвездието Персей. Тя изглежда като зеленикава бледа и размита точка. На 21 и 22 май кометата ще може да бъде открита близо до звездите Делта Персей (δ Персей) и Мирфак (Алфа Персей).

Неочакваната яркост

Очаквано, кометата драстично увеличи яркостта си в дните след нейното откриване. Загадката е в последните наблюдения, които показват, че кометата е престанала да се увеличава яркостта си, което може би показва нейното предстоящо разпадане.

Според последните наблюдения, кометата дори намалява своята яркост. На 11 април, при нейното откриване, кометата свети с магнитуд около +8, а на 30 април яркостта й се увеличава до магнитуд +5,2 (колкото по-ярък е обектът, толкова по-малък е магнитудът му). Подобно увеличаване на яркостта позволява на много любители да видят кометата с просто око. Оттогава обаче, бързото увеличаване на яркостта ѝ се забавя, като в последните дни дори става малко по-бледа – сегашната величина на кометата е +5,7. За съжаление, тя не става по-ярка.

Ще видим ли кометата с просто око?

Очаква се кометата да достигне максималната си яркост с магнитуд около +3 при перихелион или най-близкото приближаване до Слънцето на 27 май 2020 г., на 64,4 милиона км. от него. Неизвестните около нея са много – тя може да стане по-ярка, може и да не стане, или напротив – може да бъде дори по-бледа преди тази дата. Тъй като кометите са доста непредвидими обекти, нейното разпадане във всеки момент далеч не е изключено.

Кометата SWAN (C / 2020 F8) не се очаква да се превърне в най-ярката комета, която сме виждали досега, като това се дължи на нейния състав. Ако една комета е съставена от прах, ще изглежда по-ярка в небето и по-лесно да бъде забележима с неоткрито око, защото прахът отразява слънчевата светлина доста добре. Само че, кометата SWAN (C / 2020 F8) е направена от газ, а такива комети са по-бледи и изглеждат много по-тъмни в небето.

Как да видите кометата SWAN в небето?

Малко преди разсъмване, отидете някъде, където небето е тъмно, ясно и безоблачно, вземете телескоп, бинокъл и късмет.
Погледнете много ниско над североизточния хоризонт. Успех!

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме