Начало Слънчева с-ма Китайската орбитална станция Тиенгун – 1 се очаква да падне в следващите...

Китайската орбитална станция Тиенгун – 1 се очаква да падне в следващите седмици

1820
0

Сподели

Към вчерашна дата, китайската орбитална станция Тиенгун – 1 е слязла до височина от 230 км. Според актуализирана прогноза на Европейската космическа агенция, станцията се очаква да навлезе в атмосферата някъде между 29-ти март и 9-ти април. За съжаление, към момента не може да се даде по-точна дата, поради много фактори, които могат да повлияят на това – от положението на слънчевите ѝ панели, до активността на Слънцето.

Падането на станцията към Земята – актуални данни и прогноза

Не може да се определи и районът, в който тя ще падне – в случая дори 10 минути разлика във времето, в което тя ще започне да навлиза в атмосферата, могат да доведат до разлика от хиляди километри в прогнозата за място на падане. Това, което може да се каже към момента не е особено ново – станцията ще падне в район между 43 градуса северна и 43 градуса южна ширина.

 

Прогнозен прозорец за навлизане в атмосферата от ЕСА

Тиенгун – 1 е дълга малко над 10 метра, и тежи 8.5 тона. Очаква се да се разпадне при падането си, като повечето останки от нея изгорят в атмосферата. Някаква част от нея все пак няма да изгори в атмосферата и ще достигне до земната повърхност със скорост около 300 км в час. Добрата новина е, че не се очаква да бъде голяма, съответно не се очакват и големи поражения. В добрия случай, хората в даден район ще могат да се насладят на зрелищно изгаряне на останките ѝ в небето. Шансът пък за лошия случай е малък.

Тиенгун – 1 беше изстреляна в 2011 г., като беше предвидено да се разбие безопасно в океана, но през 2016 г. беше загубена връзката с нея.

Тиенгун – 1 не е единствената китайска станция в орбита. Около Земята обикаля и Тиенгун – 2 от 2016 г., в безпилотен режим. Не е ясно и нейното бъдеще.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме