Начало Слънчева с-ма Защо Bennu?

Защо Bennu?

186
0

Сподели

След пътешествие, продължило две години и половина, и над милиард километра, сондата OSIRIS-REx достигна целта си – астероид, наречен Bennu.

Целта на мисията е сондата да изследва астероида в продължение на две години, да направи подробна карта и да вземе проба, която да върне обратно на Земята.

Сондата по план трябва да докосне астероида и да вземе проба от него през юли, 2020 г. Пробата трябва да бъде между 60 грама и 2 килограма. След това тя ще бъде поставена в специална капсула и изпратена към Земята, където трябва да достигне през 2023 г.

Забележителна мисия, може би една от най-амбициозните, в чийто център стои Bennu.

И все пак Bennu е просто един от около 780 000 известни ни астероида. И защо точно Bennu?

1. Близо е до Земята.

Орбитата на Bennu и вътрешните планети.

За разлика от повечето астероиди, които обикалят Слънцето в астероидния пояс между Марс и Юпитер, орбитата на Bennu е значително по-близо до тази на Земята, като дори я пресича. На всеки 6 години астероидът се приближава максимално до Земята. И в допълнение, орбитите на Земята и астероида са в една плоскост. Това улеснява изстрелването и изисква значително по-малко енергия.

2. Bennu има подходящ размер.

Астероидите се въртят около оста си, точно както Земята. Малките, с диаметър под 200 метра се въртят твърде бързо, до няколко завъртания в минута. Това създава затруднения за космически кораб, който трябва да изравни въртенето си с това на астероида, за да може да се допре и вземе проби. Нещо повече, от високата скорост на въртене, около астероидът може да има откъснали се парчета скали или прах. Bennu е с диаметър 492 метра и се завърта около оста си веднъж на всеки 4 часа и половина.

3. Bennu е наистина стар.

Астероидът е остатък от бурното формиране на Слънчевата система. Някои от минералите в него вероятно са по-стари от самата Слънчева система. Може би частичките от прах в него са същите частици, разпръснати от умиращи звезди, слели се после, за да образуват Слънцето и неговите планети преди 4.6 милиарда години. Но все пак, метеорити падат на повърхността на Земята откакто тя е сформирана, тогава защо учените не изследват просто някое от тях? Защото, астрономите не могат да определят (с малки изключения), откъде идват тези астероиди, което е наистина важно. В допълнение, при падането си на повърхността те се “заразяват” с материал от земята. Това променя химическият им състав.

4. Bennu e доста “запазен”

Астероидът е като капсула на времето, оцеляла от ранната слънчева система, предпазена от вакуума в космоса. От една страна, учените считат, че Bennu е претърпял сблъсък с по-голям астероид в астероидния пояс някъде преди 1 до 2 милиарда години, носейки се из пространството, докато не е бил заключен в орбита, близо до Земята. От друга страна се счита, че тази катастрофа не е променила астероида значително.

5. Bennu може да съдържа следи за произхода на живота.

Да анализираме проба от астероида ще помогне да разберем по-добре ролята, която астероидите може би са имали, в осигуряването на компонентите, нужни за формирането на живот. От наблюденията, правени на астероида от Земята, знаем, че той е богат на въглерод, който пък е основата на органичните молекули. По всичко изглежда, че Bennu е богат на органични молекули от въглерод, кислород и водород. Вероятно е на астероида да има и вода, уловена в минералите, от които е съставен

6. Bennu съдържа ценни елементи.

Освен, че ще разберем много неща за миналото на Слънчевата система, изучаването на астероида ще е напредък в човешкото развитие в бъдеще. Астероидите са богати на ресурси като желязо и алуминий, скъпоценни метали като платина. Поради това, някои компании или дори страни изграждат технологии, които ще позволят един ден да извличаме тези компоненти. И по-важно, астероидите са ключов фактор в развитието на пътешествията в дълбокия космос. Ако човечеството се научи как да извлича изобилието от водород и кислород от водата, уловена в астероидите от техните минерали, то ще може да добива ракетно гориво. Логично, астероидите могат един ден да служат като бензиностанции за роботизирани или човешки мисии до Марс и отвъд. Да се научим как да маневрираме около обект, подобен на Bennu, и неговите химически и физически характеристики ще подпомогне човешкото бъдеще.

7. Bennu ще ни помогне да разбираме останалите астероиди.

Астрономите изучават Bennu от Земята откакто той е открит през 1 999 година.

Първата снимка на Bennu

В резултат, счита се, че знаем много за неговите химически и физически характеристики. Знанията са базирани не само на наблюденията върху него, но и на изучаваните метеорити, паднали на повърхността на Земята, с които се запълват неяснотите с  предсказаното от теоретичните модели. Благодарение на информацията, дадена от OSIRIS—REx, учените ще могат да проверят дали техните предсказания за Bennu са верни. Това ще помогне да се доусъвършенстват телескопичните наблюдения, и моделите, с които се опитваме са разкрием природата и произхода на други астероиди в Слънчевата система.

8. Bennu ще ни помогне да разберем странната слънчева сила.

Астрономите са изчислили, че орбитата на Bennu се измества с около 280 метра на година към Слънцето, откакто е открит.  Това може би е феномен, наречен ефект на Ярковски

Ефект на Ярковски – процес, при който слънчевата светлина затопля едната страна на малък, тъмен астероид, и след това той излъчва топлината при въртенето на астероида. Топлинната енергия избутва астероида навън от Слънцето, ако той се върти в същата посока, в която е и неговата орбита, или по посока Слънцето, ако се върти в обратна посока на орбитата си, какъвто е случая на Bennu).

 

OSIRIS-REx ще измери ефектът на Ярковски отблизо, за да подпомогне предвиждането на движението на Bennu, както и на други астероиди. Измерванията как тази сила влияе на движението на астероида вече разкриха, че тя го е избутала към нашата част от Слънчевата система.

9. … и да държим астероидите под ръка.

Една от причините, учените да бъдат нетърпеливи да предвиждат движенията на астероидите, е да знаем кога те се приближават достатъчно до Земята. Вземайки ефекта на Ярковски предвид, се очаква Bennu да мине по-близо до Земята, отколкото е Луната през 2135 г., и вероятно още по-близо през 2175 г. и 2195 г. Въпреки, че не е много вероятно да се сблъска със Земята, нашите наследници могат да използват данните от OSIRIS-REx, за да отклонят всякакви заплахи от астероиди, вероятно дори използвайки ефекта на Ярковски в тяхна полза.

10. Това е подарък за бъдещи поколения.

Пробите от астероида ще се завърнат на Земята на 24ти септември, 2023 г. Изследователите от мисията OSIRIS-REx, ще изследват една четвърт от нея. Останалата част ще бъде достъпна за изследване от учените от целия свят, както и част ще бъде запазена за нашите наследници, за да отговорят на още незададени въпроси, с техники, които още не са открити.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме