Начало Галактики Пеперуди в небето.. или Butterfly Nebula

Пеперуди в небето.. или Butterfly Nebula

98
0

Сподели

Планетарната мъглявина NGC 6302 се намира приблизително на 3 800 светлинни години от нас, в съзвездието Скорпион. Известна е още с името Butterfly Nebula заради визуалната прилика с пеперуда. Крилата на красивото създание всъщност са региони с газ нагорещен до 20 000 градуса, който се движи в пространството със скорост от 1 млн. км/ч.

Тези крила представляват материя от външните слоеве на звездата, изхвърлена преди около 2 200 години. „Пеперудата“ се простира на повече от две светлинни години.

В центъра на тази мъглявина се намира умираща звезда, която някога е била с маса около пет пъти масата на Слънцето. Тя е изхвърлила газовата си обвивка, като сега излъчва ултравиолетова радиация, която осветява изхвърлената материя.

Централната звезда не може да бъде видяна – тя е скрита в пръстен от прах (тъмният  колан, който е прещипал мъглявината в центъра). Този прахов геврек спира изтичането на материя през него и така създава тази форма на пясъчен часовник.

Температурата на повърхността на звездата е около 250 000 градуса. Това я прави една от най-горещите звезди в нашата галактика..

Първоначално звездата е еволюирала в червен гигант с диаметър около 1 000 пъти по-голям от този на Слънцето. След това тя е загубила външните слоеве от газ. Част от този газ е била изхвърлена от екватора на звездата с относително бавна скорост, около 30 000 км в час, създавайки този геврек. Друга част от този газ е изхвърлена перпендикулярно при по-високи скорости, и тя образува крилете на пеперудата.

Звездният вятър от заредени частици, излизащ от нагорещената звезда издухва материята още по-надалеч и така оформя сегашния вид на пеперудата.  На изображението се виждат също стълбове насочени към звездата. Това са области с по-голяма плътност, които се противопоставят повече на налягането от звездния вятър.

 

Червеникавите външни ръбове на мъглявината се дължат на светлината, излъчвана от азот.

Белите региони са области, където светлината се излъчва от сяра. Това са райони, където бързо движещия се газ се сблъсква с бавно движещи се газове, които са напуснали звездата в по-ранни времена.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме