Начало Слънчева с-ма 19 факта за Марс

19 факта за Марс

198
0
1. На Марс залезите са сини.
При все, че планетата е червена, залезите там са сини. Това се дължи на специфично проникване на слънчевата светлина през атмосферата на планетата и размера на частиците прах в нея. Червеният цвят на планетата се дължи н голямото количество железен оксид в нея.

2. Една година на Марс е равна на почти две земни години. По-точно 687 земни дни.
3. Населението на Марс е изцяло от роботи. 7 броя. MAVEN, MOM, Mars Odyssey orbiter, Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Express Orbiter, NASA’s Opportunity rover, Curiosity rover.
4. На Марс се намира най-високата планина в Слънчевата система. Нейният връх Олимп е висок 22 километра. Два пъти и половина повече от Еверест.

5. Индийската мисия до Марс от 2014 година – Mangalyaan satellite е с по-малък бюджет от филма Гравитация – цената ѝ е 75 млн. долара.
6. На Марс е студено. Средната температура там е -60-C. Въпреки, че по обяд около екватора достига разкошните 20-C.
7. Теглото ви на Марс ще бъде с две трети по-малко от теглото ви на Земята.
8. Диаметърът на Марс е 6 800 км. Два пъти по-малък от този на Земята.
9. Почвата на Марс е доста сходна с почвата на много места на Земята. И е напълно подходяща за земеделие – например боб и ряпа.
10. Марс има две луни – Деймос и Фобос – древногръцките братя богове.

 11. Преди 4 милиарда години, Марс е имал атмосфера, богата на кислород. Учени от университета в Оксфорд са изследва ли метеорит, паднал от Марс. Неговото съдържание е твърде сходно с това на планетата, но елементите в неговата вътрешност са били силно окислени.
12. Марс е една от петте планети, видими с невъоръжено око, заедно с Меркурий, Венера, Юпитер и Сатурн.
13. Марс има най-силните пясъчни бури в Слънчевата система. Те могат да продължават с месеци, като покриват планетата изцяло.
14. Марс е почти най-малката планета в Слънчевата система. Топ дребосъкът е Меркурий.
15. Първото прелитане около Марс става през 1964 година, от сондата Маринър 4.
16. Първият човек, видял Марс с телескоп е Галилео Галилей, с изработения от самия него телескоп. Това става преди 400 години.
17. На Марс има вода.
18.След няколко десетки милиона години, Марс ще има пръстен. Единият от боговете – братя – Фобос ще бъде раздробен от гравитацията на планетата и ще се превърне в скални отломки, обикалящи около нея.
19. До Марс има 40 мисии. 18 от тях – успешни. И още няколко вече анонсирани амбициозни проекта.

Остави коментар

Уведоми ме
avatar
wpDiscuz