Начало Астронавтика На днешния ден – май месец, 2009 г. – Хъбъл отново

На днешния ден – май месец, 2009 г. – Хъбъл отново

18
0

Сподели

Космическият телескоп Хъбъл изживява истинско прераждане, благодарение на обслужващата мисия 4 (SM4), която се явява петото и последно обслужване на тази изключителна орбитална обсерватория. По време на SM4 са инсталирани два нови научни инструмента – Cosmic Origins Spectrograph (COS) и Wide Field Camera 3 (WFC3). Два неработещи инструмента, спектрографът Space Telescope Imaging Spectrograph (STIS) и Advanced Camera for Surveys (ACS) са върнати към живот в орбита . С тези усилия Хъбъл достига върха на своите научни възможности.

Спектографът COS

Cosmic Origins Spectrograph е проектиран с основна цел да събере възможно най-много ултравиолетова светлина и по този начин да направи възможно изследването на тъмния газ, който съществува между галактиките – т.нар.  „космическа паяжина“ на материята, която представлява най-мащабната структура във Вселената.

Великолепната камера ACS

През януари 2007 г. Advanced Camera for Surveys (ACS) претърпя тежка авария в електрониката ѝ. След инсталирането на този инструмент по време на третата обслужваща мисия през 2002 г., ACS бързо се превръща в най-използвания инструмент на Хъбъл и има заслугата за  много от най-популярните и драматични изображения на телескопа, от което може би най-известното е Hubble Ultra Deep Field – все още най-дълбокият и най-подробен поглед към ранната Вселена, веднага, след като в нея започват да се формират галактики.

Ultra Deep Field – изображение, пълно с хиляди галактики, уловени в част от небето, в която си мислехме, че няма нищо.

… и нейното допълнение
WFC3

WFC3 е допълнение към Advanced Camera for Surveys (ACS). ACS е оптимизиран за видима светлина, с дължина на вълната между синя и червена светлина, докато WFC3 е “вижда” ултравиолетова и инфрачервена светлина. Двата инструмента ще продължат да създават великолепните изображения, които правят Хъбъл е толкова известен.

И още…

За удължаване на живота на Хъбъл са инсталирани и нови батерии, нови жироскопи, нов компютър, сензор за фино насочване, всичко това в рамките на 12-дневната мисия, включваща с пет излизания на астронавти в космоса. Не на последно място, за да не изпадаме в ситуацията на Китайската космическа станция, към основата на телескопа е прикрепено устройство, което може да го изведе контролирано от орбита, когато телескопът трябва да бъде изведен от експлоатация.

Героите

Тези мисии, разбира се не се извършват сами, а героите си имат имена:

Gregory C. Johnson – пилот; Scott D. Altman, Командир; Michael J. Massimino, Michael T. Good, K. Megan McArthur, John M. Grunsfeld and Andrew J. Feustel, 

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме