Начало Астронавтика НАСА даде зелена светлина за изстрелването на Crew-2

НАСА даде зелена светлина за изстрелването на Crew-2

97
0

Сподели

На 22-ри април космическият кораб Crew Dragon би трябвало да излети към Международната космическа станция. Мениджърите на НАСА одобриха плановете за стартиране на мисията на SpaceX през следващата седмица, почти без препоръки.

Мисията получава своето одобрение на 15-ти април, след приключване на тестовете преди полета. Резултатите от тестовете са успешни, с малко изключение, което трябва да бъде изчистено през следващите няколко дни.

(Почти) успешни тестове

Оказва се, че има неточност при зареждането на течен кислород в първата степен на Falcon 9, заради която се зарежда повече от очакваното течен кислород в резервоара. Грешката е сравнително малка: Бил Герстенмайер, дългогодишен служител на НАСА, който сега е вицепрезидент на SpaceX, каза, че нивото на течен кислород в резервоара е не повече от около 10 сантиметра по-високо от очакваното.

Грешката е открита по време на тестването на първата степен на Falcon 9, когато промяна в климатичната обстановка е прекъснала обичайния процес на зареждане. Тогава се е оказало, че количеството кислород, което е било вече заредено в резервоара е малко повече от това, което се е очаквало да бъде заредено.

SpaceX ще  анализира грешката при зареждането, която е обща за всички ракети Falcon 9, за да гарантира безопасността на предстоящото изстрелване с екипаж.  В изстрелване без хора, тази разлика не би имала значение, тъй като тя няма никакво отношение към безопасността на полета, но имайки предвид, че на борда ще има хора, от компанията ще предприемат допълнителни действия, и анализ на всички възможни сценарии и последствия, които биха могли да възникнат като резултат.

Какво следва

Ако този проблем бъде разрешен, SpaceX ще продължи със статичен тест на първата степен на Falcon 9. Изстрелването е насрочено за 13:11 българско време, на 22 април, с резервна дата за

стартиране ден по-късно, на 23-ти април. Ако мисията бъде отложена след това, следващата възможност за изстрелване ще бъде 26 април.

Астронавтите, които ще летят с мисията Crew-2 са Шейн Кимбро и Меган Макартур от НАСА, Томас Песке от ESA и Акихико Хошиде от JAXA (Япония). Те се намират в базата в Kennedy Space Center от 16 април и ще преминат през „суха тренировка“ в следващите два дни.

Космическият кораб и ракетата, с които ще се извърши полета са били използвани и преди. Космическият кораб Crew Dragon, наречен Endeavour, беше изстрелян с мисията Demo-2 през май 2020 г. – това беше първата мисия Crew Dragon с екипаж. Първата степен на Falcon 9 беше изстреляна с мисията Crew-1 през ноември 2020 г.

За да бъдат използвани повторно, както Crew Dragon, така и Falcon 9 е извършен огромен по обем труд, откъм тестове за безопастност, а също така и редица подобрения в тях – например подобрение в батериите, както и в горивната система, която може да довежда повече гориво до двигателите.

Crew 1

Demo-2 docking with ISS

Ако Crew-2 стартира на 22 април, той ще се прикачи към МКС около 13:30 на 23 април. Космическият кораб Crew-1, който в момента е скачен с МКС, ще се разкачи сутринта на 28 април, като се предполага да кацне същия ден в Мексиканския залив край Флорида.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме