Начало Астронавтика НАСА похарчи милиони, за да разработи химикалка, която да пише в космоса…

НАСА похарчи милиони, за да разработи химикалка, която да пише в космоса…

593
0

Сподели

…. докато съветските космонавти използваха молив.

Тази стара история сме я чували стотици пъти. За добро или лошо, тя няма много връзка с реалността. Проблемът с безтегловността по време на писане в космоса не е решен нито от съветските инженери, нито от НАСА, а от частен инвеститор и добра идея.

Легендата…

По време на разгара на космическата надпревара през 60-те години на миналия век, според легендата, учените от НАСА осъзнават, че писалките не могат да функционират адекватно в космоса. Налага се да измислят друг начин астронавтите да могат водят записки. Така те минават години, а с тях милиони долари на американските данъкоплатци, за да бъде разработена химикалка, която може да пише в условия на микрогравитация. Но техните хитри съветски колеги, както се разказва историята, просто използват моливи.

Fact or Fiction?: NASA Spent Millions to Develop a Pen that Would Write in Space, whereas the Soviet Cosmonauts Used a Pencil

Тази приказка с нейното послание за простота и пестеливост – да не говорим за провал на здравия разум в бюрокрацията – се носи из интернет, от уста на уста, и дори има участие в няколко филма. Както казахме, за добро или лошо, това е просто мит.

Реалността

Първоначално астронавтите на НАСА, подобно на съветските космонавти, са използвали моливи. По-конкретно Всъщност НАСА поръча 34 механични молива от американския производител от Хюстън Tycam Engineering Manufacturing, Inc., през 1965 г. Стойността на тези моливи е 4 382,50 долара или 128,89 долара за молив. Когато тези цени стават публични, НАСА се сблъсква с логичното обществено недоволство. Американската агенция е принудена да намери нещо по-евтино, което астронавтите да използват.

Моливите така или иначе може да не са били най-добрият избор. Върховете им се отчупват, и образуват носещи се частици из корабите, където потенциално биха могли да навредят на астронавтите или оборудването. А и моливите са запалими – доста неприятна тема за НАСА след пожара на Аполо 1 .

Частната инициатива, както обикновено

Пол С. Фишър и неговата компания, Fisher Pen Company, са инвестирали 1 милион долара, за да създадат това, което днес е известно като космическа писалка. Нито един цент от тях обаче не идва от бюджета на НАСА. През 1965 г. Фишър патентова писалка, която може да пише обърната надолу, нагоре, в студ или в непосилна горещина (до минус 45 градуса или до 200 градуса) и дори под вода или в други течности. А ако е твърде горещо, мастилото става зелено вместо нормалното синьо.

За разлика от повечето химикалки, писалката на Fisher не разчита на гравитацията, за да накара мастилото да тече. Вместо това мастилото е в капсула под налягане с азот. Налягането изтласква мастилото към топчето на върха на писалката, изработено от волфрамов карбид.

Скъпа ли е прословутата писалка?

НАСА е поръчала 400 от антигравитационните химикалки на Fisher за програмата Apollo. Година по-късно Съветският съюз поръчва 100 химикалки и 1 000 капсули с мастило, които да се използват при космическите им мисии „Союз“. Както НАСА, така и съветската космическа агенция получават една и съща цена за закупуване на химикалки на едро. И двете агенции закупуват писалките на цена $ 2,39, вместо $ 3,98.

Писалката – герой

PHOTO: The pen, seen here, used to fix the broken switch and bring Apollo 11 astronauts back to Earth, is on display at The Museum of Flight in Seattle, WA.

Знаменитата писалка има и друга роля, в мисиите Аполо, оставила трайна следа. Астронавтите от Аполо 11 са използвали писалката, за да фиксират един от счупените превключватели в кораба, което позволява връщането им на Земята.

От края на 60-те години американските астронавти и руските космонавти използват писалките на Фишър. Всъщност компанията е създала цяла линия космически писалки. По-нова писалка, наречена Shuttle Pen, е използвана на космическите совалки на НАСА, а също така и на руската космическа станция „Мир“. Разбира се, не е нужно да отивате в космоса, за да се докоснете до космическа писалка – продава се свободно.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме