Начало На днешния ден На днешния ден, 04 януари – първият сателит, първи досег до Луната,...

На днешния ден, 04 януари – първият сателит, първи досег до Луната, кацане на Марс

138
0

Сподели

На днешния ден, 04 януари – първият изкуствен сателит, първият космически кораб около Луната и кацане на Марс

Какъв ден само?

Първият изкуствен сателит

Спутник 1, първият изкуствен сателит в орбита пада на Земята. Сателитът представлява сфера с диаметър едва 58 сантиметра и маса 84 килограма, с 4 външни антени, от които излъчва радио импулси. От цялата тази маса 51 килограма са захранване за радиото с мощност 1 ват.

В условията на студената война това събитие изглежда доста страшно за Америка и реално довежда до създаването на НАСА. Съдбата явно има чувство за ирония.

Спутник -1 дава и научни сведения – например данни за гъстотата на горните слоеве на атмосферата, а също така и данни за йоносферата.

Сателитът е изстрелян от Байконур, орбитира със скорост от 29 000 километра в час и извършва една обиколка около земята за 96 минути.

Първият кораб около Луната

Луна – 1. На днешния ден, но година по-късно, през 1959 г, Луна 1, заедно с първият луноход стават първият космически кораб, който достига Луната и навлиза в орбита около нея. Поради грешни изчисления обаче, корабът подминава Луната и става и първият кораб, който напуска орбитата на Луната. Луна – 1 е и първият апарат, който развива достатъчна скорост, за да напусне Земята.

Луна – 1 дава ценни данни за поясите на Ван Алън и високоенергийните частици в тях, показва, че Луната реално няма магнитно поле и извършва първите директни наблюдения и измервания на слънчевия вятър.

Кацане на Марс

Spirit, или известен още с името MER-2 е мархосод, който каза успешно на Марс на днешния ден, 2004 г, три седмици преди неговият близнак Opportunity да се приземи на другата страна на планетата. Spirit прекрати движението в края на 2009 г. (поради прозаично засядане в кофти почва) си, и спря да комуникира през март, 2010 г.

Spirit търси и изследва различни видове скали и почви, в опит да намери данни за някогашно наличие на вода в течно състояние, събира различни скали и минерали, опитва се да разбере геологичните процеси, оформили релефа на Марс, а също така работи заедно с Mars Reconnaissance Orbiter, като калибрира неговите наблюдения на повърхността.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме