Начало Астронавтика Ingenuity – Анатомия на първия полет

Ingenuity – Анатомия на първия полет

71
0

Сподели

Полетът на малкият хеликоптер Ingenuity ще бъде автономен, като системите за насочване, навигация и контрол ще извършват пилотирането. Това е главно защото на радиосигналите ще са необходими 15 минути и 27 секунди, за да преодолеят тази 278 милиона километрова пропаст между Марс и Земята.

Полет в атмосферата на Марс

Марс е труден не само когато кацаме на него, но и когато се опитваме да излетим, или още повече – да летим над него. От една страна, той има значително по-малка гравитация, но от друга – по-малко от 1% от налягането на нашата атмосфера. Условията за летене на Марс са доста по-различни от тези на Земята, и това изисква всички данни да бъдат правилно анализирани и въведени.

Преди полета

Първия летателен тест ще започне, когато марсоходът Perseverance, в ролята си на комуникационна базова станция, получи инструкции от Земята. Тези команди ще са преминали от наземната база на НАСА до антената на борда на Perseverance. На разстояние около 65 метра, роувърът ще предава командите на хеликоптера около час по-късно.

Ingenuity ще стартира многобройни проверки преди полета. Хеликоптерът ще повтори теста за движение на перките. Ако резултатите от теста са приемливи, ще бъде включен инерционен измервателен блок (електронно устройство, което измерва ориентацията и въртенето на хеликоптера) и инклинометъра (който измерва неговия наклон). Ако все още всичко върви добре, хеликоптерът ще коригира отново стъпката на перките така, че да не предизвикват повдигане по време на първата част на теста.

.. и ако резултатите са добри..

В рамките на около 12 секунди, въртенето на перките ще достигне от 0 до 2537 оборота/мин, което ще е и тяхната скорост за първия полет. След окончателна проверка на системите, стъпката на перките ще бъде коригирана още веднъж, този път, за да могат да те за загребат тези няколко разредени молекули от въглероден  диоксид, азот и аргон в атмосферата на Марс. Миг по-късно ще започне първият експериментален полетен тест на друга планета.

След около шест секунди, хеликоптерът ще достигне максималната височина за този първи полет.  Ако всичко върви добре, той ще продължи около 30 секунди.

Под зорко наблюдение

По време на полета, навигационната камера на хеликоптера и лазерният алтиметър ще подават информация в навигационния компютър, за да се гарантира, че той ще лети не само на зададеното ниво, но и в средата на избрания район за полет, с размер 10 на 10 метра,  избран заради гладкия си релеф и липса на препятствия. След това хеликоптерът ще се спусне и отново ще докосне повърхността на кратера Jezero, изпращайки данни обратно на Земята чрез Perseverance.

Би трябвало Perseverance да заснеме полета, използвайки камерите Navcam и Mastcam-Z, а изображенията от тях да бъдат получени в рамките на ден. Хеликоптерът също ще заснеме полета с неговата цветна камера, и няколко черно-бели навигационни изображения с по-ниска разделителна способност.

С намигване към историята

Братята Райт имаха само шепа очевидци на първия си полет, но за щастие, техният исторически момент е запечатан в страхотна снимка. Сега, 117 години по-късно, имаме прекрасна възможност да видим резултатите от първия опит за контролиран и моторизиран полет на друга планета чрез нашите роботи-папараци на Марс.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме