Начало Вселена Cartwheel Galaxy – небесна катастрофа, небесна красота

Cartwheel Galaxy – небесна катастрофа, небесна красота

142
0
Cartwheel Galaxy NASA/ESA Hubble

Сподели

Преди много време в една далечна галактика…        Cartwheel Galaxy

Или по-точно, на 500 млн. светлинни години от тук, приблизително преди 100 млн. години, една малка галактика (… но не знаем коя точно…) преминава през центъра на друга, голяма дисковидна галактика, наречена Cartwheel Galaxy, заради приликата й с формата на колело на каруца.

От сблъсъка се образуват шокови вълни (да си представим вълните, които се получават в езерце, когато хвърлим камък във водата), които помитат материя със себе си и създават области, в които интензивно започват да се образуват нови звезди, оцветени в ярко ултравиолетово до ярко синьо. Това е външният пръстен на изображението, който представлява първоначалната вълна от сблъсъка.

 

Външният пръстен съдържа приблизително няколко милиарда нови звезди, които без този сблъсък не биха се създали в такъв кратък период след сблъсъка. Тези звезди са между 5 и 20 пъти по-тежки от Слънцето. Размерът на пръстена е достатъчен, за да събере целият Млечен път в себе си.

Розовите участъци в този пръстен са области, в които има едновременно и ултравиолетово излъчване и рентгенови лъчи. Източниците, които излъчват рентгеновите лъчи са най-вероятно двойни системи, в които едната звезда е черна дупка.

Вътрешният жълто-оранжев кръг и ядрото в центъра на галактиката са резултат от комбинирането на видима и инфрачервена светлина, която става по-силна с приближаването на централната част. Този вътрешен пръстен представлява втората вълна, образувана от сблъсъка, като в него има много по-малка активност на формиране на звезди, сравнение с външния първи пръстен.

Червените петна във вътрешността на галактиката са региони с органични молекули, които са осветени от близко образуващи се звезди, в които активността е съвсем ниска.

Оцветените в зелено участъци са стари звезди с по-малка маса.

Истинският размер на Cartwheel Galaxy е значително по-голям от това, което се вижда на изображението. Около нея е открит диск, който не може да бъде видян на това изображение, и който се простира двойно повече от диаметъра на пръстена.

Преди това грандиозно събитие, Cartwheel Galaxy е била нормална, спираловидна галактика от типа на нашия Млечен път. Спираловидната й структура е започнала да се възстановява, като това се вижда от “спиците” на колелото, които ще изградят бъдещите спирални ръкави на галактиката.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме