Начало Галактики Първата луна извън Слънчевата система

Първата луна извън Слънчевата система

135
0
A system of extraterrestrial planets and their moons, against a background of nebula and stars.

Сподели

До сега знаем за неизмерим брой звезди, намиращи се, логично, извън нашата Слънчева система. Благодарение на телескопа Кеплер, знаем и за хиляди планети извън нея – към момента, около 4 000.

Сега обаче, учени от Колумбийския университет предполагат, че може би са открили първата луна извън Слънчевата система.

Телескопът Кеплер открива планети като наблюдава намаляването в светимостта на дадена звезда, като това се обяснява с преминаването на планета пред нея. Със същият способ се наблюдава и намаляване на светимостта на планета, която обикаля около звезда, с размерите на Слънцето, наречена Кеплер 1625. Наблюдението е направено 3 пъти до момента.

Системата се намира на 4 000 светлинни години от нас, и поради нейната отдалеченост резултатите не са достатъчно ясни, и са нужни още изследвания, които да установят със сигурност, че иде реч именно за луна. Очаква се през октомври, учените да насочат телескопа Хъбъл към тази звездна система, тъй като той е значително по-мощен.

Ако данните се потвърдят и обектът на наблюденията наистина е луна, то тя ще е доста голяма – с размер на Нептун, като обикаля около планета с размера на Юпитер.

В Слънчевата система има наистина много луни, обикалящи около отделните планети. Това дава основание на учените да предполагат, че е твърде вероятно в другите звездни системи също да има много луни. Би било странно, това явление да съществува само в нашата система.
Вероятно, само след няколко месеца ще знаем.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме