Начало Вселена Колко материя има във Вселената?

Колко материя има във Вселената?

34
0

Сподели

Колко материя има във Вселената, или поне в наблюдаемата Вселена?

Ако вземем цялата маса на наблюдаемата Вселена и я сложим в една топка, и ако материята в тази топка я ограничим с плътност, като плътността на водата (1 гр/м3), тогава диаметърът на тази топка ще бъде около 7,2 светлинни години (изчислено по нормалните формули за сфера и обем).

Забележка: Делението на 20 е нужно, защото в масата на наблюдаемата Вселена (3,4×1054) принципно е включва черната материя и черната енергия, но атомите на обикновената материя съставляват само 20% от тази маса.

Разбира се, в процеса на създаването на тази топка, тя ще колапсира в черна дупка. Факт е също така, че ако Вселената не се разширяваше, тя щеше да бъде черна дупка – радиусът на Шварцшилд за масата на наблюдаемата Вселена е сходен с нейния радиус. В този смисъл, единствено разширението на Вселената е това, което я спира да колапсира в черна дупка.

Ако посгъстим малко тази топка, до плътността на неутронна звезда? Неутронните звезди имат приблизителна плътност 4х1017. Тогава, по същата формула, радиусът на тази топка ще се смали някъде под орбитата на Юпитер.

Въпросът „Колко материя има във Вселената?“ повдига и въпросът, „дали това количество се увеличава от Големия взрив насам?“. Отговорът е – Да, увеличава се, имайки предвид, че размерът на наблюдаемата Вселена се увеличава с времето. Понятието Наблюдаема Вселена включва всички части от нея, които можем да наблюдаваме. Имайки предвид възрастта ѝ от 13,8 милиарда години, то разстоянието до което можем да наблюдаваме Вселената и нейната маса е 13,8 милиарда светлинни години.

До скоро (преди да речем, 5 млрд. години), разширяването на Вселената се забавя и съответно масата на наблюдаемата Вселена се увеличава.

В момента обаче, Вселената ускорява разширението си.

Това означава, че част от масата ѝ, която е близо до границата, която можем да наблюдаваме ще изпадне от ръба (плоскоземци, вие сте!) и тя няма да бъде повече част от наблюдаемата Вселена. Т.е., масата на наблюдаемата Вселена ще намалява в бъдеще.

Можем да предположим, че в момента виждаме някакъв максимум (моментен или абсолютен) на функцията на масата на наблюдаемата Вселена.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме