Начало Вселена М3 – галактическият куп, пълен с особености

М3 – галактическият куп, пълен с особености

134
0

Сподели

Галактическият куп M3 (или NGC 5272) е третият обект в каталога на Шарл Месие след Мъглявината Рак и Звездния куп М2. Той всъщност е първият обект, който Шарл Месие е открил. Това става в далечната 1764 г., като подобно на М2, Месие погрешно предполага, че това е мъглявина без никакви звезди в нея.

Самият Шарл Месие описва собственото си откритие така:

Мъглявината, открита между съзвездията Воловар и Ловни кучета не съдържа никакви звезди, нейният център е блестящ, и светлината и постепенно избледнява с отдалечаване от него, тя е кръгла.

Грешката се коригира от Уилям Хершел 20 години по-късно, когато той различава отделни звезди. Днес знаем, че този звезден куп се състои от повече от 500 000 звезди и е древен като мрака – образувал се е преди повече от 8 милиарда години. Диаметърът на звездния куп е 190 светлинни години, масата му е 800 000 пъти по-голяма от тази на Слънцето, а неговият блясък е 300 000 пъти по-ярък.

Звездният куп М3 е наистина забележителен

Той съдържа повече променливи звезди от всеки друг известен ни звезден куп. Блясъкът на променливите звезди се променя периодично. За някои от тях е установено, че този период е свързан с тяхната яркост, което помага да бъдат изчислени разстоянията до тези звезди. Това ги прави изключително полезни за измерване на разстоянията в далечни звездни обекти. М3 съдържа поне 274 променливи звезди.

М3 съдържа и относително голям дял сини горещи звезди

Горещите, сини звезди би следвало да са млади, много по-млади от останалите звезди в него. Те са открити в средата на 20-ти век, и дълго време тяхното съществуване е била неразгадана мистерия. Сега се предполага, че тези звезди са претърпели драстични промени в следствие на междузвездни взаимодействия, с което за загубили техните външни, студени слоеве. И са станали горещи и сини. Подобни промени в звездите се наблюдават, когато те преминават през гъсти, централни райони в звездните купове.

Това изображение на М3 е създадено, използвайки телескопа Хъбъл във видимия и инфрачервен спектър. Звездният куп се намира на 34 000 светлинни години от Земята, в съзвездието Ловни кучета.

Достатъчно ярък е – може да бъде видян с обикновен бинокъл. Най-добре се наблюдава през май – погледнете в нощното небе преди полунощ, над съзвездието Воловар, и точно под Ловни кучета.

Обектите от каталога на Месие

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме