Начало Вселена Звезден куп блести в небето… или Messier М4

Звезден куп блести в небето… или Messier М4

82
0

Сподели

Блести небето, като че празнува,
изпъстрено с елмазните звезди.

Отникъде ни шум, ни глас се чува:
душата развълнувана трепти.

Дали пък Константин Величков не е наблюдавал звездният куп М4, пишейки тези стихове?

М4, четвъртият обект в каталога на Шарл Месие, намиращ се в съзвездието Скорпион е огромен сферичен звезден куп. Той е на 5 500 светлинни години от нас и е най-близкият до нас звезден куп. Понеже е сравнително ярък, и в небето се намира близо до звездата Антарес, той е лесен за намиране и наблюдение с малък телескоп. Най-подходящо време за това е Юли.


М4 е открит през 1746 година от швейцарския астроном Jean-Philippe Loys de Chéseaux. Като повечето звездни купове, и този си има неговата си особеност – белите джуджета.

От общо около 100 000 звезди, от които се състои този звезден куп, около 40 000 са бели джуджета.

С времето белите джуджета изстиват, стават по-бледи и по-трудни за откриване. Това затруднява откриването и наблюдаването им, но от друга страна помага да бъде измерена възрастта на звездния куп чрез възрастта на най-бледите бели джуджета в него. И тъй като звездите в звездните купове са едни от най-старите във Вселената, астрономите могат да ги използват, за да определят възрастта на Вселената.

Полет към белите джуджета в центъра на М4


Белите джуджета в М4 светят около милион пъти по-слабо в небето ни от най-слабата звезда, която може да бъде видяна с човешко око.

Дори най-яркото бяло джудже в М4 свети в нощното небе със сила, съпоставима на 100 ватова крушка, поставена на Луната и гледана от Земята.
Изображението на звездния куп е дело на телескопа Хъбъл, като комбинира изображения във видимия и инфрачервения спектър. Комбинираното изображение ни показва центъра на звездния куп – стар два пъти повече от Слънчевата ни система.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме