Начало Галактики Космическият сблъсък NGC 6052

Космическият сблъсък NGC 6052

197
0

Сподели

Далеч в съзвездието Херкулес, на около 230 милиона светлинни години от нас, се намира небесният обект NGC 6052. Той представлява двойка сблъскващи се галактики. Те са открити за пръв път в далечната 1784 г. от Уилям Хершел и първоначално са били класифицирани като една неправилна галактика поради странната форма на наблюдавания обект. Но, благодарение на камерите на космическия телескоп на НАСА / ESA Хъбъл, сега знаем, че NGC 6052 всъщност се състои от две галактики, които са в процес на сблъсък.

Преди много, много време, неумолимото действие на гравитацията привлича двете галактики една към друга. Така те достигат до хаотичното състояние, което сега наблюдаваме. Звездите от двете оригинални галактики сега следват нови траектории, причинени от новите гравитационни ефекти и взаимодействия. Въпреки това, действителните сблъсъци между самите звезди са много редки, тъй като звездите са много малки по отношение на разстоянията между тях. Все пак, по-голямата част от галактиката е празно пространство. В крайна сметка, един ден в далечното бъдеще, нещата ще се успокоят и двете галактики ще се слеят напълно, за да образуват една голяма, стабилна галактика.

Това ли е бъдещето на Млечния път?

Нашата собствена галактика, Млечният път, ще претърпи подобен сблъсък в бъдеще. Партньор в сблъсъка ще бъде най-близкия ни галактически съсед – галактиката Андромеда. Разбира се, нямаме повод за тревога –  това се очаква да се случи след около 4 милиарда години.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме