Начало Слънчева с-ма Сондата Паркър. Изгарящо пътешествие до Слънцето

Сондата Паркър. Изгарящо пътешествие до Слънцето

162
0

Сподели

Сондата Паркър

Революция в знанията и разбирането ни за Слъцето – това е целта на НАСА, която очакваме да бъде реализирана със сонда за проучване на звездата ни, носеща името на Юджийн Паркър.

Сондата Паркър

Променящите се условия на Слънцето могат да дадат живот, или да изтрият съществуващия такъв от лицето на Слънчевата система.

Сондата Паркър ще пътува през атмосферата на Слънцето, по-близо до неговата повърхност от когато и да било до сега. И ще се изправи пред брутална горещина, радиация и с тежката задача да предостави най-близките и точни наблюдения на звезда.

Пътешествие до Слънцето

За да ни разкрие мистериите на слънчевата атмосфера, Паркър ще измине дълъг и опасен път, използвайки гравитацията на Земята и Венера за гравитационно ускорение (всъщност, в случая е подходящ ненаучния термин – забавяне).

Сондата ще прелети на 6 милиона километра от Слънцето, дълбоко отвъд орбитата на Меркурий и много по-близо от всеки космически кораб, изпращан към Слънцето.

Летейки към външната част на слънчевата атмосфера, известна като корона, Паркър ще използва комбинации от вградените му измервателни уреди, за да ни даде нови знания за произхода и развитието на слънчевия вятър. Ще ни даде и ценен принос в уменията ни да предсказваме промените в космоса около нас, които могат да окажат въздействие върху живота и технологиите на Земята.

Екстремно изследване

Сондата Паркър ще прави научни изследвания в опасен регион на немислима горещина и слънчева радиация. Корабът ще се приближи близо до Слънцето, за да наблюдава как слънчевият вятър се ускорява от скорости, съизмерими с тази на звука, до свръхзвукови скорости; и ще премине през мястото, където се раждат най-високо енергийните частици от Слънцето.

За да може да работи в тези условия, космическата сонда и нейните инструменти ще бъдат защитени от слънчевата топлина със щит с дебелина 12 см., направен от въглеродно композитен материал, който трябва да удържи на външните температури от 1 400 градуса.

Науката на Слънцето

Основните цели на мисията са да проследи как енергията и топлината се придвижват през слънчевата корона, и да разбере какво ускорява слънчевия вятър и слънчевите енергийни частици. Учените търсят тези отговори от десетилетия, но изследванията са невъзможни без уред, издържащ на 1 400 градуса околна температура. Сондата Паркър има на борда си инструменти за изучаване на магнити полета, плазма и енергийни частици, и може да заснеме слънчевия вятър.

Поглед назад – Земята и Луната от сондата Паркър

Защо ни е всичко това? Защо изучаваме Слънцето?

  • Слънцето е единствената звезда, която можем да изучим отблизо. Изучавайки него, научаваме повече за звездите във Вселената
  • Слънцето е източник на светлина и топлина за Земята. Колкото повече знаем за него, толкова по-вече ще знаем как животът на Земята е възникнал.
  • Слънцето оказва влияние на Земята и по доста непознати начини. То е източник на слънчев вятър – поток от йонизиран газ, който лети към Земята със скорост от над 500 км в секунда.
  • Смущенията в слънчевия вятър променят магнитното поле на Земята и дават енергия на радиационните пояси, известни като поясите на Ван Алън. Част от тези промени близост до Земята наричаме Космическо време.
  • Космическото време може да променя орбитите на сателитите, да съкрати времето им на експлоатация, или да повреди електрониката им. Колкото повече знаем какво причинява космическото време и как д аго предвидим, толкова по-добре можем да защитаваме сателитите си.
  • Слънчевият вятър изпълва цялата слънчева система, доминирайки космическото пространство много по-далеч от Земята. Когато изпращаме космически кораби и астронавти все по-далеч и по-далеч от дома, ние трябва да разбираме космическата среда.

* Юджийн Паркър е сред пионерите, изучавали слънчевия вятър и неговото поведение.

 

Източник: НАСА

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме