Начало Слънчева с-ма Междузвезден битовизъм – как ще изхвърлим боклука в космоса?

Междузвезден битовизъм – как ще изхвърлим боклука в космоса?

68
0
Наземната версия на Heat Melt Compactor

Сподели

Наземната версия на Heat Melt Compactor

Справянето с боклука е предизвикателство навсякъде, където хората живеят или работят, и космосът не прави изключение от този битовизъм. За да се справи по-добре с „боклука в космоса“, НАСА разработва система за обработка на отпадъци, която ще бъде изпитана на Международната космическа станция. Проектът е от решаващо значение за бъдещите мисии – тези, които пътуват по-далеч от Земята – Луната, Марс, за дълги периоди от време.

Текущият подход предполага генериране на около килограм боклук за всеки космонавт, всеки ден.

За Международната космическа станция това не е пречка – там отпадъците се уплътняват ръчно от астронавтите и се съхраняват в торби. Изхвърлянето на боклука става като го натоварят в някой от корабите Cygnus или Прогрес, за да изгори на връщане в атмосферата.

Този подход е неработещ за дълги разстояния, и проблемът изисква друг подход за решаване. Натрупването на отпадъци на борда би създало риск за здравето на хората, би заело твърде много място. А изхвърлянето му зад борда не е вариант, тъй като би създало риск от замърсяване на околната среда на друг свят.

От друга страна, боклукът може да съдържа ценни ресурси, и рециклирането максимално много пъти да е нужното решение.

Heat Melt Compactor

Разработената от НАСА система за обработка на отпадъците се предполага да осигури безопасно управление на боклука, както и възстановяване на водата и други ресурси от него за повторна употреба.

Heat Melt Compactor е проектиран така, че да компресира ежедневните отпадъци от астронавтите в двадесет сантиметрови квадратни „плочки“, които заемат по-малко от една осма от първоначалния обем на отпадъците. Компактният боклук след това се нагрява до 150 градуса по Целзий, за да стерилизира материала, да изгори водата и да изхвърли вредните газове. Газовете могат да бъдат изхвърлени във вакуума на пространството или пък да бъдат преработени в безопасни газове, които да бъдат пуснати в системата за пречистване на въздуха на космическия кораб. Водата, която се изпарява, ще бъде използвана отново за нуждите на борда.

Плочките – без бактериален растеж и нежелателни миризми, ще се използват за екраниране срещу радиация.

Плочките от компресиран отпадък

С практическите решения на проблема с боклука в космоса, Heat Melt Compactor вероятно ще има ключова роля в разработването на програми за устойчиво изследване на космоса.

Heat Melt Compactor е тестван на Земята съвсем успешно. Предстои тест в космоса на борда на Международната космическа станция, и подготовка за бъдещи мисии на Луната и Марс.

Сподели

avatar
  Subscribe  
Уведоми ме