Начало Слънчева с-ма Спомени от Касини – атмосферата на Сатурн

Спомени от Касини – атмосферата на Сатурн

290
0
Сатурн е газов гигант. Това означава две неща:
Той има изключително дебела атмосфера, от десетки хиляди километри, и освен това е голям. В този ред на мисли, когато нещо се случва в атмосферата на Сатурн, то е изключително мащабно.

Дори знаейки това, за човешкото съзнание е трудно да приеме тази картина на вихъра, който обикаля около Северния полюс на Сатурн.

Вихърът над Северния полюс на Сатурн

Сатурн се завърта около оста си веднъж на всеки 10.5 часа  – т.е., един негов ден е малко по-къс от половин ден на Земята. Резултатът от бързото въртене на всичкия този газ е невероятни и огромни структури в облаците на планетата.

Снимката по-горе е заснета от около 380 000 км – разстояние, сходно с това между Луната и Земята. Снимката показва зашеметяващи детайли в атмосферата на Сатурн. Облаците се издигат, завъртат, завихрят образуващи огромни възвишения и долини, стремглаво обикалящи полюса на планетата.

Нека сега видим мащаба – този вихър, показан на снимката е огромен – диаметърът му е над 2 000 км. Това е значително по-голямо явление от най-големите урагани на Земята, но за разлика от тях то може би е постоянна част от атмосферата на Сатурн.

Това обаче далеч не е всичко – всъщност, това е само центърът на една огромна и изумителна структура в атмосферата на Сатурн, наречена Saturn’s north pole hexagon:
Saturn’s north pole hexagon
Правилна геометрична фигура в бурята?
Странно и необяснимо явление – облаците образуват доста правилен шестоъгълник, доста трудно обяснимо към ден днешен. Шестоъгълникът е открит още от мисията Voyager и продължава поне от тогава – над 25 години. Размерът му е 25 000 километра – два пъти по-голям от Земята.

Вихърът, който разглеждахме горе се намира в самия център на шестоъгълника, сгушен между гигантските вихри около него.

Защо и как този шестоъгълник се формира в атмосферата е загадка, но експерименти, проведени в лаборатории на Земята показват, че многоъгълни фигури могат да се появят естествено въртящи се флуиди. Както обикновено, природата е по-странна от всичко, което фантастите могат да измислят.

Остави коментар

Уведоми ме
avatar
wpDiscuz